En trött mamma

Måtte denna dagen snart vara slut! Jag vill krypa ner under mitt täcke i min goa säng och läsa min braiga bok. Jag vill ha tyst i huset, bara en liten lampa tänd och bara myyysa. Jag älskar mina barn, men just nu e' jag bara så trött på dem. Bara bråk och bråk har det varit idag. Vilket inte e' alls särskilt konstigt när man placerar en blivande sexåring tillsammans med en blivande fyraåring. Vi har varit ute i trädgården och lekt, och stundvis har de varit bästa vänner, bara för att en sekund senare slåss eller retas. Nu har vi gått in igen, och de leker tillsammans (faktiskt) på rummet. Jag ska fixa iordning lite mat, och invänta maken. När vi har ätit ska jag gå till skogen med mina hundar. Det ska bli skönt!

Har fått ett "utlåtande" av en annan mamma angående Elliots "prickar". Hon trodde inte heller att det va' vattenkoppor. De e' alldeles för små. Ringde BVC förut, för att höra om vi ska komma in imorgon iaf. Elida ska ju ha spruta då och Holly ska vägas och mätas. Såklart va' det ingen som svarade, så jag talade in ett meddelande, men har inte hört ngt från sköterskan på hela dagen. Hon ringer väl imorgon fm, förhoppningsvis.

Smitta 

Vattkoppor smittar genom direktkontakt och genom de droppar som den sjuke hostar eller nyser ut. Den sjuke är smittsam 1-2 dygn före och upp till 7 dygn efter det att de första utslagen dykt upp, vilket motsvarar den period då nya blåsor uppstår. Skorporna efter blåsorna lossnar efter 7-14 dagar.

Symtom

Vattkoppor börjar med feber, 38-39 grader, trötthet och ofta huvudvärk. Blåsorna kommer snabbt, först på bålen - på bröst, mage och rygg. De ser till en början ut som små röd-rosa, lätt upphöjda prickar, 3-6 mm stora. Efter ett par timmar har de gått över i blåsor som ser ut som vattendroppar på huden. Blåsorna kliar och går lätt sönder.

Utslagen sprider sig till ansiktet, de kommer bakom öronen, i hårbotten, på armar och ben. Kopporna kan även sitta på slemhinnorna i munnen, i ögonen, i öronen och på könsorganen.

Typiskt är att blåsorna kommer i vågor (skov). Barnet kan ha blåsor i olika mognadsstadier samtidigt: röda fläckar, blåsor och skorpor. När alla blåsor torkat till skorpor smittar barnet inte längre. Skorporna lossnar efter 7 -14 dagar. Sönderrivna koppor kan bli infekterade.

Källa: http://www.tryggabarn.nu/barn/Page997.html




Kommentarer:

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?

RSS 2.0