Förlossningsberättelsen

Ok, here we go..

Tisdagen den 18/5, klockan 08.00, hade vi en tid för bedömning på förlossningen i Västervik. Anledningen till detta va' den snabba förlossningen med Holly, som endast tog 3 timmar från första mensliknande känningen, tills hon va' född. Ambulansfärd kändes inte som ngt vi ville testa igen, så det kändes tryggare med en igångsättning.

I Västervik fick vi träffa mkt bra och förstående personal, som lyssnade. De undersökte mig, och jag fick då veta att jag va' öppen 1,5 cm. Hade inga värkar och inte heller särskilt mkt sammandragningar. Jag fick själv bestämma om jag ville bli igångsatt, eller om vi skulle åka hem och vänta. Vågade inte åka hem, då Hollys födelse gjorde sig påmind. Med henne va' vi på kontroll kvällen innan. Allting va' då "omoget", och inget va' på G. Trots det så föddes hon kl.08.12, morgonen efter. Så det bestämdes att jag skulle bli igångsatt.

Runt kl.11 gjordes en cervixdilatation, vilket innebär att en smal kateter förs upp igenom livmoderhalsen. Sen sprutas det upp koksaltlösning, som fyller en liten ballong i kateterns ände. Den sitter alltså kvar, samtidigt som ballongen ligger och trycker neråt, precis som bebisens huvud gör. Detta gör att förlossningen startar. Andra änden av katetern tejpas fast på låret. Denna ände ska sedan dras i, efter 3 timmar, så att trycker ökar. När man sedan har öppnat sig 4 cm, ramlar ballongen ut.

Jag och älskling va' ute och vandrade ganska mkt. Det va' underbart väder, inte ett dugg kallt. Jag började få lite värkar, men inga som gjorde superont. Men det kändes skönt att det va' på G. Runt 14.30 kände jag att det blev lite blött på låret. Det läckte lite ur katetern. Då gick vi tebax upp till förlossningen. Jag fick lägga mig i sängen, de gjorde ctg och "spände" katetern litegrann. Jag tyckte inte att det kändes ngn skillnad när de drog i katetern, men de hade dragit så mkt som man skulle sa de. När allt va' klart gick jag på toa, för att kissa. Då ramlade ballongen ut. Ooops! Jag va' alltså öppen drygt 4 cm.

Då förändrades läget. Nytt ctg togs och de tog hål på hinnorna, så att vattnet gick. Detta va' jag livrädd för. Mitt vatten har alltid gått typ 10 minuter innan bebisen kommit, så detta va' verkligen en helt ny upplevelse. Men det gick jättebra. Kändes inte alls, förutom att det blev blött och varmt såklart :)

Runt 15.30 ökade värkarna i styrka, men de va' fortfarande inte så täta. Jag kände dock att jag ville ha lustgasen, om inte annat så för att öva lite. Värkarna blev kraftigare och kraftigare och kom tätare. Lustgasen hjälpte mig mkt, och jag fick även flashbacks, från tidigare förlossningar. När Elliot skulle födas minns jag att jag hade kommit på lösningen med allting, vilket jag lovade att berätta för Johan efteråt. Då kom jag inte ihåg ett dugg. Nu kom alltihop tebax, och jag kunde förklara för Johan, mellan värkarna, va' det va' jag hade menat den där gången för nästan 5 år sen. Sjukt..hehe.

Min bm och en läkarstudent lämnade oss ifred. De va' bara inne för att lyssna på bebisen och känna efter hur mkt jag hade öppnat mig. Jag va' bara öppen typ 5 cm, så de gick för att äta lite. Efter ett tag kom läkarstudenten tebax, för att känna igen. Då sa hon bara att det kändes bra. Eh, jaha..? Efter ännu en stund kom min bm in, och då sa jag att det började trycka på neråt. Då kände hon oxå, och jag va' helt öppen. Krystvärkarna började 17.43 och Leon föddes 17.46. En snabb kille :) Varken Johan eller personalen va' beredda. Jag sprack ingenting, trots den snabba förlossningen, och jag fick än en gång höra att jag e' gjord för att föda barn. Vilket jag inte kunde hålla med om precis under själva förloppet :)

Eftersom han föddes på kvällen stannade vi kvar över natten, tills barnläkarens rond. Lille Leon fick full pott, och vi åkte sen hem. Sedan dess har dagarna bara rullat på. Allt funkar jättebra och vi e' så lyckliga. Vi har ju världens finaste barn, och varandra <3

Tack älskling, för allt ditt stöd före, under och efter förlossningen! Vad vore jag utan dig..?? <3


Leon 12 dagar! <3

Hej hopp! Jag e' inte död, men har haft lite annat för mig :)

Idag e' lille Leon hela 12 dagar gammal. Det e' sjukt vad dagarna springer iväg. Livet rullar på. Vi myser och njuter för fullt, nu när älskling oxå e' ledig.

Hur går allt då..? Jo, allt går jättebra. Kan inte klaga. Leon e' i stort sett precis som sina syskon. Jag ammar och han e' hur nöjd som helst. Första veckan vaknade han en gång på natten, och nu de senaste dagarna har han sovit 6-7 timmar varje natt. På fm och kvällarna brukar han va' rätt snuttig, så massa timmar tillbringas i soffan. Myspys :) Ingen napp här inte. Det finns inte i min värld.

Tisdagen den 18/5 föddes vår lille grabb. Han vägde då 2770 gram och va' 46 cm lång. På fredagen den 21/5 va' vi tebax i Västervik, för att göra PKU-testet. Då vägde han 2620 gram. På tisdagen den 25/5 va' vi på BVC för första gången. Då vägde han 2880 gram. Imorgon e' det dax för hembesök av BVC-sköterskan. Ska bli kul att c vad han väger då :)

När han va' 4 dagar gammal lossnade navelgrejjen :) Då blev det badpremiär, vilket inte gillades sådär jättemkt..tihi. Men det gillas mer och mer för varje gång, märker jag.

Vet inte vad jag mer ska skriva om. E' så lycklig att det bara bubblar inom mig. Älskade barn! <3 Borde ta och skriva en förlossningsberättelse, innan jag glömmer bort saker..

Johan och de stora barnen har åkt iväg en runda till stan. De ska handla färg till lekstugan som vi bygger. Holly och Leon sover sött. Holly fick förresten en ny säng för ett tag sen. En juniorsäng. Hon har nämligen varit väldigt nära på att klättra ur spjälisen, så vi tyckte att det va' dax att byta. Inte kul om hon skulle ramla, för hennes spjälsäng e' ganska hög. Det funkar iaf jättebra. De första dagarna fick Johan lägga sig med henne, men nu somnar hon själv. Vi ger henne bara en bok, drar täcket upp till hennes lilla haka, och går sen ut. På morgonen, om hon vaknat innan vi kommer upp till henne, sitter hon och läser boken i sängen. Gullunge!


Välkommen Leon!

Idag har vi blivit föräldrar till världens finaste lilla grabb! Världens sötaste Leon!

 

Leon

2010-05-18

kl.17.46

2770 gram

46 cm

 

Älskade barn! <3


Dagen före

Måndag idag. Jösses, va' fort det gick då! Imorgon ska vi till förlossningen, för att få "domen". Igångsättning eller ej. Vi får väl c vad de säger. E' nervös som tusan. Kommer nog inte att kunna sova många timmar inatt, men måste såklart försöka. Måste ju gå upp jättetidigt, för vi ska köra redan vid 07. Svärmor och svärfar kommer hit och passar barnen. Pappa kommer oxå hit, för att c efter svansviftarna. Vi vet ju inte alls när vi kommer hem igen. Det kan ju bli så att vi blir hemskickade direkt, eller att det drar ut på tiden iom igångsättning. Men jag hoppas att det går bra. Tänk, imorgon kanske vi har en liten bebis! Ofattbart!


Godmorgon!

Här sitter jag. Pigg och glad, trots att regnet hänger i luften och tråkar ner min utsikt från köksfönstret. Jag gick upp vid 07.30, utan att ha varit uppe och kissat en endaste gång. Det ni! Dock ramlade vi i säng ganska så sent, eftersom vi såg på både ett avsnitt av Lost och sen efter det blev det filmen 2012. E' inte så impad över filmen. Efter halva kände jag hur ögonlocken smög sig längre och längre ner, där jag låg hopkurad tätt intill Johan i soffan. Ville inte somna ifrån allt, så jag hämtade tvättkorgen istället, och fortsatte vika min eviga tvätt. Duktiga jag vek 2 fulla tvättkorgar, och såg hela filmen. Wow!

Har precis hällt i mig hett te, och nu ska jag plocka undan lite i köket. Ska in till staden lite senare. E' sjukt sugen på kinamat, så jag hoppas att svärföräldrarna kan ha iaf de stora barnen under tiden. Annars får de hänga med. Skulle dock va' mysigt, om vi hann gå ut och äta själva innan lillebror kommer. Sen lär vi hålla oss hemma ett tag :)

Sista bm-besöket..?

Allt gick bra hos bm. Blodtrycket e' dock lite högre än vad det borde vara, men vi avvaktar tills på tisdag. Har ju vår tid på förlossningen då. Antagligen e' det stress som pressar upp mitt stackars tryck, vilket alla med mer än ett småbarn förstår. Lillkillen mår bra därinne iaf. Hjärtat pickade på så fint så. Tänk, snart får vi inte höra hans hjärtljud genom en manick längre. Snart har vi honom i vår famn istället. Ljuvliga tanke! <3

Magen har inte växt ngt sen sist, vilket inte e' så konstigt då bebisen sjunker längre ner mot slutet av graviditeten. Han e' redo. Undrar om vi e' det..? :)

Har precis lunchat med alla barnen. Makaroner och skinksallad blev det, vilket uppskattades. Nu blir det en sväng med dammsugaren, sen ska lillan i säng. Det blir nog ett pussel för mamman när hon nannar.

Upprepning

Fy va' det regnar! Och vi som ska ta till stan! Typiskt :( Tur att mammas sambo kör oss iaf, så vi slipper ta bussen. Mamma ska passa Hollysen under tiden, så det blir bara jag och de stora barnen som åker. Antagligen blir det sista bm-besöket. Känns lite konstigt. Både skönt men samtidigt sorgligt. Resan e' ju snart slut. Det känns nästan overkligt.

Ska plocka undan i köket nu, sen ta upp lillsessan. Ska va' hos bm redan kl.10. Uppdaterar senare. Bye!

Regnigt

Regn och regn. Trist, men vi njuter av att va' lediga iaf. Tom älskling e' ju ledig. Inte ofta det händer mitt i veckan. Det e' verkligen lyx i vardagen :)

Sov ganska bra inatt. Vaknade inte förrän strax efter halv 5 första gången, då jag va' sååå kissnödig, så jag trodde jag skulle döööö. Strax efter klockan 8 kom Elliot ner, så då gick jag upp. Har hällt i mig hett te och ätit alldeles för många rostmackor. Gottigt!

De stora barnen kikar på tv:n för tillfället, och jag ska strax väcka lillsessan. Hon sover som en stock, som vanligt. Det e' inte ofta hon hinner vakna innan jag går upp till henne. Sötnosan.

Igår sålde vi vår bil. Känns lite trist, men vi kunde ju inte ha den kvar ändå. Får inte plats i den när lillebror kommer. Får c om Johan kan hämta vår nya imorgon eller på lördag. Det beror helt på om allt e' klart som skulle fixas med den. Däck som skulle beställas osv. Annars får vi vänta tills lillebror e' här :)

Nähä, dax att väcka min lilla tjej. Sen får vi c vad vi hittar på för nå't idag. Tjing!

Långhelg!

Lite solsken och värme, det har vi längtat efter! Hela helgen regnade det, och blåste. Sååå himla trist! Men Johan va' iaf ledig, och det e' ju guld värt i alla väder :)

Har haft en bra dag. Tog det lite lugnt imorse, för jag stressade en hel del när kidsen skulle lämnas. Gick nämligen upp lite för sent, så jag får skylla mig själv..tihi. Fick iaf diskat och dammsög innan det va' dax att hämta hem Elliot från dagis. Skönt det! Nu blir det långhelg (tors, fre, lör, sön). Jippie! :)

I förrgår va' Johan iväg och shoppade stort, nämligen en ny bil :) Har dock inte fått hem den ännu, för bilhandlaren skulle beställa nya sommardäck och vinterdäck till den först. Får c när vi kan hämta den, men det blir antagligen inte innan lillebror tittat ut. Vill inte att Johan ska åka iväg för långt nu.

Nu sover lillsessan, Elida e' hos en kompis och Elliot leker. Har en lugn em framför mig, då Johan hämtar Elida på vägen hem. Kan behövas. Känns som att det blir soffan och boken ett tag nu. Läser en knepig bok för tillfället. Har inte fastnat ännu, men ni känner väl mig..? Har jag börjat läsa en bok så ska den banne mig ta slut oxå!

Vilket trist inlägg detta blev. Ska försöka bättra mig!

Veckans magbild (vecka 38)


Yes!

Äntligen e' det fredag igen! Härliga, underbara fredag! Även om regnet öser ner och himlen e' grå och trist så e' detta en ljuvlig dag. Underbara helg! :)

Fick en lugn fm, då Elliot ska stanna hemma och Johan lämnade stora tjejen i skolan. Har alltså bara varit ute en snabbis med vovvsarna. Planen e' att stanna inne och mysa hela dagen. Lovely! Fast om ni känner mig rätt så blir det inte bara mys. Måste dona lite. Men bara liiite ;)

Den dumma mamman

Finally! Näst sista dagen på denna skol/dagisvecka. Ska bli himla skönt imorgon em, när alla barn e' hemma och vi inte har några fler måsten förrän på måndag morgon.

Hade en riktigt trevlig promenix till dagis idag. Elliot tjurade hela vägen. Han fick nämligen för sig att det va' leksäcken idag, och skulle ha med sig en bil. Problemet va' bara att vi redan va' ute när han sa det, så jag fick springa in och rusa upp till hans rum för att hämta en bil. Och jag tog FEL bil! Oh my! Det va' ju rena rama katastrofen, och mamman hann verkligen inte gå in igen och hämta rätt bil (hur jag nu skulle kunna hitta den bland alla andra bilar). Hela vägen sa han "Dumma mamma!", och stannade typ varannan meter. Sen tyckte han att vi skulle vänta på honom. Jaja, riktigt kul hade vi. När vi till sist kom fram till dagis så visade det sig att det inte alls va' leksäcken idag. Vilken himla tur! Innan jag gick fick jag flera kramar. Goa unge!

Ska ta tag i min disk och slänga in en ny maskin med tvätt nu. Sen måste jag faktiskt ta en liten tvättpaus, för tvättmedlet e' slut. Ibland e' det skönt att ha slut på saker :)

Halvvägs

Onsdag morgon, vilket betyder att halva skol/dagisveckan har gått. Stora sessans gympapåse packades idag, och imorgon e' det grabbens tur att ha gympa. Mkt att hålla koll på, men hittills har jag inte glömt gympakläderna ngn gång. Antagligen för att jag har världens goaste ungar, som påminner mamman när hon glömmer :)

Somnade skittidigt igår. Redan vid 22 typ. Va' såååå trött. Fattar inte varför. Vaknade jättepigg vid 04.30 imorse. Jippie! Gick ut med vovvsarna, men bestämde mig för att somna om sen. Det skulle jag inte ha gjort. Orkade inte ta mig ur sängen förrän 07.10, sen blev det stress. Bra för blodtrycket, eller inte..

Idag e' det bara grått och trist ute. Det har regnat hela natten. Termometern visade på ynka 2,6 grader när vi traskade mot dagis. Det fick alltså bli tjock jacka för Elliot idag. Ingen favorit kan jag ju säga :)

Nu ska jag ta tag i disken och mina trevliga golv, innan lillsessan vaknar. Sen får vi c vad denna dagen bjuder på.

Vecka 38

Ooops, slarv med bloggen. Det blir så ibland. Jag kan va' sugen på att blogga hela dagen, men dra ut på det. Ibland har jag heller inte ngn direkt tid att sitta här. Eller så har jag inget spec att skriva om, även om det kryper i mig av alla ord som vill trilla genom mina fingrar och upp på skärmen.

Har iaf haft en toppenhelg. I lördags va' pappa och co här. Underbart mysigt! Vi grillade, gick i skogen, bakade kladdkaka och bara mös. Tänk om de hade bott närmre, och inte 18 mil bort :(

I söndags blev det en tripp till Kalmar med Marie. Marie shoppade loss, medans jag bara köpte litegrann. Blev jävligt besviken över HM's sortiment bland babykläder. Det fanns hur mkt som helst till flickor, medans det till pojkar bara fanns en liten hörna med typ blått, grått och vitt. Trist! Ge mig grönt och lila! Likadant med deras filtar. På "tjejavdelningen" fanns det världens sötaste roooosa Hello Kitty filtar, medans det på "pojkavdelningen" fanns en vit filt med ett litet Nalle Puh-tryck i ena kanten. Tycker att den kunde haft ngn färg.. typ grön eller varför inte gul..?? Tråkigt som tusan att det redan från början e' så uppdelat i flick och pojk. Kan inte alla babykläder hänga tillsammans..?

Nåja, två söta mössor fick jag iaf tag i. En som det står "I love Dad" på och en som det står "I love Mum" på :) Gissa vilken Johan gillade mest..tihi. Det blev en Tummen snuttefilt oxå, och den ligger nu så fint i vagnen. Myyys! Pingufilten, som jag varit sugen på, köpte jag däremot inte. Den va' så himla tjock! Perfekt för hösten, men inte till att ha mitt i sommaren. Det får bli en tunnare filt.

Burger King och glass hann vi oxå med, innan vi körde hemåt igen. Tack för en mysig dag vännen!

Igår va' jag hos bm. Blodtrycket va' ngt högt igen, men sjönk efter en stunds vila. Jag stressar för mkt, men hur enkelt e' det att låta bli..? Jag har miljoner saker att göra, spec i veckorna, då jag e' ensam med alla barnen. Har inte ngn som hjälper mig, förutom underbara vänner, men alla jobbar ju!

Har iaf fått en tid för bedömning på förlossningen nu. Den 18:e ska vi va' där, 6 dagar innan BF. Så får vi c om det blir igångsättning eller inte. Men bm tror att det blir så, eftersom mina tidigare förlossningar har gått så himla fort. Spec den sista :) Skulle va' skönt att slippa ambulansfärd den här gången, även om man på samma gång känner sig lite snuvad på det hela. Jag vet ju att bara värkarna sätter igång så går det skitsnabbt. Att bli igångsatt medicinskt e' inte naturligt, alltså kan det gå saaaakta. Fast jag hoppas att det går lika smidigt som när Elida föddes. Då tog det bara 5 timmar, trots igångsättning :)

Nähä, dax att sätta lite fart här hemma nu. Ska hinna dammsuga innan jag ska ringa till Jenny. Sen blir det en lång och mysig pratstund, innan vi ska hämta hem Elliot kl.11.15 :)

BM-besök vecka 38

SF-mått: 32

Blodtryck: 125/85

Fosterläge: Huvud, fixerad :)

Fosterljud: 146


RSS 2.0